Home Page
Relatie-coaching
Rouwverwerking
Arbeidsconflict
Werkstress & Burn-out
Ontslagbegeleiding
Aanvraag uitkering
Persoonlijke coaching
Eenzaamheid
Kinderen opvoeden
Ouderenzorg
E-mail coaching
Cursussen
De praktijkruimte
Wijze overwegingen 

 Visie en Ethiek

 Werkwijze van Dyade

 Literatuurlijst

 Links

 Contact  

 Biografie

 Leveringsvoorwaarden

 Tarieven

 Disclaimer

 Lidmaatschap  NVMW
 No: 2849
 

 KvK : 51012359

 Btw:NL024459379B02

 Laatst bijgewerkt op:
    
06 februari 2012

http://www.dyade.org

 

 

Ouderenzorg

   
 

Visie op ouderenzorg
 

 

Hoewel het natuurlijk duidelijk is dat op hoge leeftijd de lichaamsfuncties afnemen en we ook in psychologisch opzicht achteruit kunnen gaan, is het niet nodig dat we daar altijd onder lijden. Met een goede voorlichting en begeleiding kan de kwaliteit van ons leven heel lang in stand gehouden worden. De rol van de familie en de direct betrokken mantelzorgers zijn hierin heel belangrijk. Zij zijn bijvoorkeur bekend met de signalen en indicaties die een psychische achteruitgang aankondigen. Alert zijn en signaleren is het devies.
Naast een adequate fysieke- en medische zorg is liefdevolle aandacht hier het sleutelwoord. Het voorkomen van isolatie, eenzaamheid en sociale uitsluiting heeft de eerste prioriteit. Soms kan een ommetje met de rolstoel in het park al zo veel betekenen.

   
 

Wat houdt u zoal bezig?

 

   - Overschaduwt het verlies van dierbaren uw leven?
   - Weer een nacht van piekeren en woelen achter de rug?
   - Ergert u zich dagelijks aan uw vergeetachtigheid?
   - Drinkt u meer borreltjes dan u eigenlijk zou willen?
   - Bent u angstig om te vallen, of om alleen de straat op te gaan?
   - Heeft u moeite met het ouder worden?
   - Voelt u zich eenzaam of alleen?
   - Voelt u zich soms angstig?

 
 

Hoe ontstaan die klachten?

 

Die klachten zijn te verklaren uit de laatste levensfase die een mens doormaakt. Het zijn klachten die gepaard gaan met angst voor verlies van zelfstandigheid. Vaak denkt men dat dit hoort bij het ouder worden. Vaak zijn het ingrijpende veranderingen zoals het verlies van een partner of de kinderen komen niet meer langs omdat ze verder weg zijn gaan wonen. Als deze ervaringen samenvallen met lichamelijke klachten dan kan dat heel snel leiden tot verlies en isolement. Van daaruit kunnen neerslachtigheid, depressieve gevoelens of angstige ervaringen ontstaan.

   
 

Ondersteuning van het sociale netwerk van de oudere

 

Het is van belang dat de oudere een netwerk van betrokken familie, vrienden en verzorgenden om zich heen heeft. Juist deze mensen - de mantelzorgers - die emotioneel bij de oudere zijn betrokken hebben vaak ondersteuning nodig in de begeleiding van de oudere. Hoe herken je vergeetachtigheid, beginnende dementie en hoe ga je daar vervolgens mee om? Hoe ga je om met de oudere die zijn of haar familie niet meer herkend of zeer achterdochtig en wantrouwend is geworden? Het is natuurlijk heel pijnlijk als je als volwassen kind je vader of moeder steeds maar hoort vragen, "wie bent u", en "wat komt u hier doen?".

   
 

Wat kan de oudere zelf doen

 

"In beweging komen", is het devies, in de meest ruime zin. Ga eens de deur uit, maak een wandeling in de natuur of het park. Zorg dat je met mensen in contact komt. Sluit je aan bij een club, vereniging of wordt lid van een ouderen bond zoals de ANBO. Sluit je aan bij aan bij een telefooncirkel waarbij mensen elkaar op gezette tijden bellen voor een praatje.

Lukt het niet om in beweging te komen en u bent niet tevreden met uw leven op dit moment, vraag dan een gesprek aan met de coach van Dyade, dan kunnen we samen kijken hoe u weer actief aan het leven kunt deelnemen.
 

 

Praktische ondersteuning voor de mantelzorgers

 

Zorg voor de oudere kan zeker op de langere termijn erg zwaar vallen. Je kunt met vragen geconfronteerd worden waar je zo gauw geen antwoord op hebt. Dan kun je de coach van Dyade vragen eens mee te kijken en zo nodig te raadplegen. Blijf niet doortobben maar onderneem tijdig actie voor je zelf en je naaste.

   
 

De eerste stap zetten
Vraag ter oriëntatie een  "Eén in drie stappengesprek", aan daarin ontvangt u in één gesprek een analyse van de situatie of het probleem. Daarna krijgt u advies voor een gerichte aanpak en of oplossing. Doorverwijzing naar de Stichting Welzijn Ouderen kan daar deel van uit maken.
 

 

Wat kost het
Het eerste, "Eén in drie stappengesprek"', van 60 tot 90 minuten kost nooit meer dan 35 euro.

   
 

Contactinformatie 
Voor contact en/of nadere informatie dubbelklikt u op Informatieformulier
of door te bellen 06 - 51 47 57 97.
 

  Klik op het pijltje links boven om terug te gaan naar de vorige pagina