Home Page
Relatie-coaching
Rouwverwerking
Arbeidsconflict
Werkstress & Burn-out
Ontslagbegeleiding
Aanvraag uitkering
Persoonlijke coaching
Eenzaamheid
Kinderen opvoeden
Ouderenzorg
E-mail coaching
Cursussen
De praktijkruimte
Wijze overwegingen 

 Visie en Ethiek

 Werkwijze van Dyade

 Literatuurlijst

 Links

 Contact  

 Biografie

 Leveringsvoorwaarden

 Tarieven

 Disclaimer

 Lidmaatschap  NVMW
 No: 2849
 

 KvK : 51012359

 Btw:NL024459379B02

 Laatst bijgewerkt op:
    
06 februari 2012

http://www.dyade.org

 

  Rouw- en Verliesverwerking
   
 

Rouw is verliefdheid zonder verlossing.
                                                             
Connie Palmen

   
 

Visie op het rouw- en verliesproces
Voor de verwerking van emoties dus ook de verlieservaringen geldt een wetmatigheid. Dat is dat emoties die je niet toelaat of zelfs ontkend je gedrag blijven bepalen, wat je ook doet. Als je daarentegen je emoties toelaat, ondergaat en doorleefd dan gaan ze van je weg als sneeuw voor de zon. Daarom zijn de rituelen rond het afscheid zo enorm belangrijk. Als we oosterse volken waarnemen in hun rouwproces  dan gaat dat met zulk een emotioneel geweld gepaard, dat we er met stomme verbazing naar kunnen kijken. En toch is dat een zeer gezonde wijze van omgaan met verdriet. Wij hier in westen distantiëren ons van dit uiterlijk vertoon alsof we ons er voor schamen of bang zijn om voor hysterisch te worden uitgemaakt. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Nee, wij hebben dat snel op orde, denken wij. Echter als je blijft steken in één van die zeven fasen dan draag je voor de rest van je leven een loden last met je mee. Deze loden last verdwijnt niet en op een of andere manier zul je er door bepaald worden in wijze waarop je je leven leeft. Meestal worden we dan geraakt door ervaringen van anderen. Een begrafenis in je omgeving, iets op de televisie, de verhalen op je werk, ineens dan overvalt "het", je en dan, "weet", je het weer.

Rouw- en verlieservaringen hoeven niet altijd met de dood te maken te hebben, op vele gebieden treffen we dit aan. Verlies van een baan, de overgangen in levensfasen, elke dag nemen wel een beetje afscheid van een deel van ons leven en komt eens de vraag, wat heb ik ervan gemaakt.

   
 

Als u rouw en verlies ervaringen heeft
Met rouw- en verlies ervaringen worden we allemaal vroeg of laat geconfronteerd. Noodzakelijkerwijs vormt het een onder deel van ons leven. Echter we zijn er niet op bedacht, laat staan op voorbereid. We kennen in onze westerse cultuur geen rituelen om te helpen dat verlies een plaats te geven. Dat is in andere culturen wel anders. Dat verlies kan op velerlei situaties betrekking hebben. Het verlies van een dier dat jarenlang aan je is toevertrouwd hoeft niet minder pijnlijk of schokkend te zijn dan het verlies van een dierbaar mens.  Als we met een ernstige verlieservaringen worden geconfronteerd dan moeten we over een langere periode zeven fasen doorlopen. Deze fasen zijn volgens Dr. Elisabeth Kübler-Ross:

   
 

1.

Ontzetting en ongeloof    

:

waarom overkomt mij dit

2.

Ontkenning                          

:

het kan niet waar zijn

3.

Radeloosheid, woede, angst en schuld

:

zoeken naar oplossingen die er niet zijn

4.

Verslagenheid

:

het allemaal niet meer weten

5.

Berusting 

:

acceptatie en het een plaats geven in je hart

6.

Betekenis zoeken

:

experimenteren met nieuw gedrag en daarin betekenis vinden

7.

Terug naar effectiviteit

:

men kan onthechten en loslaten

 

 

 

Wat kun je er aan doen
Als verlies ervaringen je ernstig belemmeren in je normale leven of blijvend terugkerend in je dromen dan is het tijd om er iets aan te doen. Dat is niet gemakkelijk dat geef ik toe. Echter, alle moeite die je daar voor doet zal beloond worden. Namelijk met een vrij gemaakt gevoel in je hart. Maar voor dat zover is moet je opnieuw het verhaal doen, de draad weer oppakken waar je hem hebt losgelaten. Je moet langs de fases heen die je hebt overgeslagen. Het intense verdriet moet zijn uitweg vinden in de erkenning daarvan. Er hoeft niets weggedaan te worden, je geeft de ervaring een liefdevolle plaats binnen je zelf.

We pakken dit aan door:
gesprekken, brieven schrijven, rollenspel, afscheid nemen van "oude spullen", kaarsen opsteken, als je gelovig bent te bidden. En in de afscheidsrituelen, zijn we niet bang voor boosheid, opstandigheid, verwijten, in de steek gelaten voelen, gillen, schreeuwen, huilen of al die andere emoties die je uiteindelijk zullen bevrijden van de spanning. We laten het gewoon gebeuren.

   
 

De eerste stap zetten
Vraag een  "Eén in drie stappengesprek", aan daarin ontvangt u in één gesprek een analyse van de situatie of het probleem. Daarna krijgt u advies voor een gerichte aanpak en of oplossing.
 

 

Wat kost het
Het "Eén in drie stappengesprek"', van 60 tot 90 minuten kost nooit meer dan 35 euro.

   
 

Individuele begeleiding of deelnemen aan een groep

 

Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden kan het een voordeel zijn deel te nemen aan een rouwverwerkinggroep. In alle gevallen vindt vooraf een intakegesprek plaats. In september 2011 start er een nieuwe cursusgroep.

   
 

Contactinformatie 
Voor contact en/of nadere informatie dubbelklikt u op Informatieformulier
of door te bellen 06 - 51 47 57 97.

   
  Klik op het pijltje links boven om terug te gaan naar de vorige pagina